Монголын Анагаахын Сэтгүүлүүдийн Холбоо (МАСХ)
Эрүүл Мэндийн Шинжлэх Ухаан, 2013, 9(1)(23)
AГШИЛТЫН ДАРАЛТ ДАНГААРАА ИХСЭЛТ БА ДАВСНЫ ХАМААРЛЫН СУДАЛГАА
( Судалгааны өгүүлэл )

Ж.Дэчмаа1*, Д.Нарантуяа1, Б.Энхтунгалаг2, Г.Дэжээхүү 3 Д.Даваалхам4

    1ЭМШУИС, Анагаах ухаанысургууль, 2НЭМХ, Хоол судлалын төв,

3 “Хүмүүн” эмнэлэг, 4ЭМШУИС, НЭМС

 
Абстракт

Нас ахих тусам судасны хатуурал өөрчлөлт нэмэгдэж үүнтэй холбоотойгоор агшилтын даралт ихэсдэг болохыг олон тооны судалгааны ажлын үр дүнгүүд харуулсаар байна. Агшилтын даралт дангаараа ихсэлт нь сулралын даралт ихсэлтээс илүү тархины болон зүрхний судасны эмгэгээр хүндэрч улмаар нас баралтанд хүргэдэг байна. Агшилтын даралт ихсэлтэнд олон хүчин зүйлс нөлөөлдөг бөгөөд давсны хэрэглээ ихсэх нь чухал эрсдэлүүдийн нэг болдог. Манай орны хувьд давстай цай уудаг заншилтай холбоотойгоор давсны хэрэглээ өндөртэй оронд тооцогддог. Иймд бид агшилтын даралт дангаараа ихсэлт ба давсны хамаарлыг судлах зорилго тавьсан юм. Бидний судалгаагаар агшилтын даралт дангаараа ихсэлттэй хүмүүсийн 92.6 хувь, хэвийн даралттай хүмүүсийн 85.5 хувь нь давсыг ДЭМБ-ийн зөвлөмж (5 гр>) хэмжээнээс хэтрүүлэн хэрэглэж байгаа нь хүн амын дундах давсны хэрэглээ өндөр байгаа харуулж байна. Агшилтын даралт дангаараа ихсэлттэй хүмүүсийн хоногийн шээсээр ялгарах давс 12.5 гр (95%ИМ 11.3-13.5),  натрийн хэмжээ 4977.8 мг (95%ИМ 4210.9-5744.6) байсан нь хэвийн даралттай хүмүүсийнхээс (10.6 гр, 95%ИМ 10.1-11.0, 4149.6 мг, 95%ИМ 3974.0-4207.1) статистик магадлал бүхий өндөр байлаа. Давсны хэрэглээ бүс нутгуудад ялгаатай байна. Увс аймгаас судалгаанд хамрагдсан агшилтын даралт дангаараа ихсэлтэй хүмүүсийн хоногийн шээсээр ялгарах давс (18.2 гр) болон натрийн дундаж хэмжээ (7165.3 мг) өндөр байхад Хэнтий аймгаас судалгаанд хамрагдагсдынх (7.2 гр, 2840.6 мг) харьцангуй бага байлаа. Агшилтын даралт болон давсны хэрэглээ нь статистик магадлал бүхий шууд хамааралтай байна (r=0.131, p=0.0001).  

Objectives: Aim of the study was to determine the relationship between Isolated systolic hypertension (ISH) and salt intake among aged 25-64 years.

Methods: We examined the relationship between ISH and salt intake of people who had ISH using data of nationwide population based study named “Salt consumption among population and reducing strategy”. A total of 1044 people were enrolled in this study from Uvs, Bulgan, Khentii, Dundgobi provinces and Ulaanbaatar city. ISH was defined as systolic blood pressure≥140 mmHg and diastolic blood pressure<90 mmHg. Blood pressure was examined three times at sitting position and recorded according to recommendation of World Health Organization. Salt (natrium chloride), natrium and kalium in 24 hours urine were estimated by ion selective method in laboratory. Statistical analysis was done by SPSS software 18.0.

Results: The our study demonstrated that mean dietary salt intake in 92.6% of people who with ISH and in 85.5% of the people who had normal blood pressure was higher than the recommended by the World Health Organization (<5gram/day) respectively. While mean salt  12.5±7.4 gram, mean natrium 4977.8±3168.1 mg in 24 hours urine were in people who had ISH, mean salt 10.6±6.0 gram, mean natrium 4149.6±2282.5 mg were in people who had normal blood pressure respectively. This difference was statistically significant (p<0.05). Mean natrium and salt in 24 hours urine were higher in people who participated in the study from Uvs province compared to it in people from Khentii and Dundgobi provinces. 

Conclusion: Mean dietary salt intake was significantly higher in people with ISH than in people with normal blood pressure. A positive linear correlation between salt intake and systolic blood pressures was demonstrated (r=0.131, p=0.0001). Salt intake of people with ISH was different in each region (p<0.05). Mean dietary salt intake of people who live in Western region was higher than people in other regions.  

 


Зохиогчийн оруулсан түлхүүр үгс


Нийтлэлийн нээгдсэн тоо: 517
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага, ©  2012.
Вебийг бүтээсэн Слайд ХХК