Монголын Анагаахын Сэтгүүлүүдийн Холбоо (МАСХ)
Онош, 2010, 46(046)
ХАВДРЫН ЭМЧИЛГЭЭНД ЗОХИЦУУЛАГЧ ҮЙЛЧЛЭЛТЭЙ ХҮНСНИЙ ҮҮРЭГ
( Товч мэдээлэл )
 
Абстракт

Followed by cardiovascular disease, cancer is the second biggest cause of deaths in the world, with 20% of all mortality. Epidemiological studies around the globe document approximately 30% of all cancer deaths relate to diet and life style. Genetic susceptibility is also a significant risk factor (Eddy, 1986). Dietary modification seems to be one of the most common sense and realistic approach can make a significant reduction in cancer risk (Milner, 1994). Diet induced activation and bolstering the immune system could have significant impact on cancer prevention (Young, 1997a). Complementary and alternative therapies have become very common therapeutic approach in cancer prevention and are being taught and practiced in World’s academic and clinical institutions. Functional foods (FF) fall under this category and can benefit in three different ways-first is maintaining and strengthening immune system, second is acting upon the tumor directly, and third is that synergistic use may reduce drug toxicity and improve quality of life. Some new and innovative nutritional supplements will be discussed, e.g. dietary RNA, AHCC, and Oligonol from natural sources. Discussed also will be the definition, applications and regulatory issues of FF.

 

Дэлхийн хүн амын нас баралтын шалтгааны II байранд зүрх судасны өвчний дараагаар хавдар өвчин ордог. Энэ нь нийт нас баралтын 20%-ийг эзэлдэг.
Тархвар зүйн судалгаагаар хавдар өвчнөөр нас барж буй тохиолдлуудын 30% нь хоол хүнс ба амьдралын хэв маягтай холбоотой байдаг.
Тухайн хүний генийн онцлог байдал мөн нөлөөлдөг. 1994 онд хийсэн Милнерийн судалгаагаар хоол хүнсийг зориудаар өөрчилж, шим тэжээлтэй болгох нь хавдраар өвчлөх эрсдлийг бууруулдаг болох нь батлагдсан.
Дэлхийн академи болон эмнэл зүйн хүрээлэнгийн практикт хийгдсэн хавдрын урьдчилан сэргийлэлтийн талаархи судалгаанд уламжлалт эмчилгээнд хавсруулан зохицуулагч үйлчлэлтэй хоол хүнсийг хэрэглэх болсон.
Зохицуулагч үйлчлэлтэй хоол хүнс нь дархлаа тогтолцоог идэвхижүүлэх, дэмжихээс гадна шууд хавдрын эсэд үйлчлэх, эмийн хортой нөлөөг бууруулах гэсэн гурван замаар амьдралын чанарт сайнаар нөлөөлдөг. 
Зохицуулагч үйлчлэлтэй хоол хүнсний зарим шинэ бүтээгдэхүүний талаар дэлгэрэнгүй мэдээллийг та дараах вэб сайтруу орж үзээрэй. www.icnomongolia2010.net
 
 


Нийтлэлийн нээгдсэн тоо: 451
Судлаачдын бусад өгүүлэл
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага, ©  2012.
Вебийг бүтээсэн Слайд ХХК