Монголын Анагаахын Сэтгүүлүүдийн Холбоо (МАСХ)
Онош, 2005, (026) 2005.No2(026)
Потанины хотирын (Zygophyllum Potaninii Maxim.) газрын дээд хэсзгт түүхий эдийн чийглэгийн хэмжээг тоггоох нь
( Судалгааны өгүүлэл )

Э.Сарнайзул1 Б.Баясгалан^

'УМХГ-НТЛ 2ЭМШУИС Эм зүйн сургууль

 
Абстракт

Манай орны нутаг дэвсгэрийн хайргархаг, чулуурхаг хөрстэй гобь, цөлийн бүсүүдээр 12 зүйлийн хотир ургадаг бегөед эдгээр зүйл ургамлуудаас Потанины хотирыг (Zygophyllum Potaninii Maxim.) эмнзпзг янагаах ухаанд ерген хэрэглэж байна. Уг ургамлыг ард түмэн эртнээс гол телөв элэг цөсний өвчнүүдэд ашиглаж ирсэн бөгөөд бид уг ургамлыг бэлтгэх. ургамалд агуулагдах зохистой чийглэгийн хзмжзэг тогтоохыг судалгааны ажлын чухал хэсэг хэмзэн үзсзн юм. Эмийн ургамлын түүхий эдийг түүж бэлтгэх нь тухайн ургамлын неөц, тархац, биологийн идэвхт нэгдлийн хэмжээ, ургах орчин, түүж бэлтгэх арга зэргээо хамаарна. Иймд ургамлын түүхий эдийг түүж бэлтгэх хугацааг оновчтой сонгох, хатаах аргыг зев гүйцзтгэх нь чухал асуудлын нэг мөн.
Ургамалд агуулагдах биологийн идэвхт нэгдпүүд нь гадаад орчин, газар зүйн байрлал, тухайн ургамлын өселт хөгжлийн үе шатаас хамаарч үйлчлзгч бодисын агууламж, эмчилгээний үйлдэлэзрээ харилцан адилгүй байдэг. Стандартын шаардлага хангасан чанартай түүхий эдийг, бэлтгэхийн тулд юуны өмнө тухайн ургамгьн ферментийн үйл ажиллагааг. зогсоож үй;члэгч бодисын хэмжээг бууруулахгүй богино ^ гацаанд зев хатаах, хатаалтын хэд хэдэн аргьт ашиглан хатаадаг. [1]
Сайтар хатаасан түүхий эдийг гараараа нитгэрэхэд амархан үйрч хугардаг байна. Зохих горимын дагуу бэлтгэж хатаасан тодорхой чийгтэй түүхмй эд нь чанар сойтай эм үйлдвэрлэх чухал нөхцел болно.
Судалгааны ажлын зорилго, зорилт:
Потанины хотирын (Zygophyllum Potaninii Maxim) газрын дээд хэсгийн ;үүхий эдийг түүж бэлтгзх, чийглэгийгтодорхойлод оршино.
Бид дээрх зорилгоо биелүүлэхийн тулд дараах зорилтыг дэвшүүлэн тавилаа
•    Потанины хотирын (Zygophyllum Potaninii Maxim.) газрын дээд хэсгийгзохих горимын дагуу хатаах
•    Түүхий эдэд байж болох хольцыг тодорхойлох    Потанины хотирын (.Zygophyllum Potaninii Maxim.) газрын дээд хэсгийн түүхий эдэд чийглэг тодорхойлох

Судалгааны материал, арга зүй: Потанины хотирын (Zygophyllum Potaninii Maxim.) газрын дээд хэсгийг Баянхонгор аймгийн Баян-Өндер
сумын Идрзнгийн нуруунаас 2004 оны 7 сард ид цэцэглэлтийн үед нь түүж бэлтгэсэн. Түүхий эдэд агуулагдах өөр ургамлын хольц, тухайн ургамлын бусад хэсгүүд, харласан, өнгөө алдан шарласан муудсан хэсгүуд, хз: жижиглзгдсзи няцарсан хэсэг болон органик ба эрдэс хольцыг ГФ-Х өгүүлэлийн дагуу тодорхойлсон. [2]
Чийглэгийн хэмжээг MNS-2445-77 стандарть!н дагуу тодорхойлов. Дээжнээс 'i-2 гр-ыг OKAUS GA110 цахилгаан жин дзэр 0,0005 гр-ийн нарийвчлалтайгаар 2 хэсгийг жигнэн авсан. Жигкэсэн дээж бүрийг урьдчи.лан тогтмол жинтэй болгосон дугаартай бюксэнд хийж гаглал" тавив. Бюкстэй дэзжнийхэз тагпааг авч 100-105°С хүртэл халаасан хатаагч ш/угэанд түргэн тавих ба шүүгэзчий температур 100-105"С хүрзх үеэс эхэлж түүхий здийн х.атаах хугацааг тооцсон. Шинжилж байгаа түүхий эдийг тогтмол жинтэй бс-лтол хатаалтыг явуулав. Дээжийг 30 минут хатааж 30 минут эксчоторт таезьж хөргесний дараа сүүлчийн 2 удаагийн жигнзлтийн хзлбэлзэл 0.01 гр-аас ихгүй байвал уул дзэжийг тогтмол жинтэй болсон гэж үзсзн. Зэрзгцүүлж хийсэн 2 тодорхойлолт хоорондын зөрүү нь 0.5%-иас хэтр;'):;г\'й байх ёсгсй. [3] Үр дүнг тооцох Тухий здийн чийглзгийн хзмжэзг /X/ хувиар илзрхийтч дараах томъёогоор тооцоолно.
Х=(М-М,)хЮ0/М М-хатаахын емнөх дззжний жин, гр М,-хатаасны дараах дээжний жин, гр
С;>далгааны ажлын үр дүн хэлцэмж :
Судалгааны ажпын явцад Потакины хотирын (.Zygophyllum Potaninii Maxim.) газрын дээд хзсэгт өөр ургамлын хольц 0.1%-иас ихгүй, уг у ^гамлын түүхий эдийн бусад хэсгүүд болон органик ба зрдэс хольц байхгүй, харласан буюу өнгө нь хувирсан хэсэг 0.5% иас ихгүй байлаа.
Ургамалд агуулагдах чийглэгийн хэмжзз 6.9±0.6% байхыг тогтоов.
 

Ном зүй

1. Эмийн ургамал судлал ЭМШУИС Улаанбаатар хот 2004 он
2. Государственная фармакопея-XI
3. MNS-2445-77 Эмийн ургамлыг хүлээн авах журам шалгах арга
 


Нийтлэлийн нээгдсэн тоо: 316
Судлаачдын бусад өгүүлэл
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага, ©  2012.
Вебийг бүтээсэн Слайд ХХК