Монголын Анагаахын Сэтгүүлүүдийн Холбоо (МАСХ)
Онош, 2000, (006) 2000.No2(006)
Ахимаг насны хүмүүсийн хоолны найрлага дахь өөх тосны агууламж
( Судалгааны өгүүлэл )

Б.Бямбатогтох, М.Оюунбилэг

 
Абстракт
Аль ч улс оронд ахимаг настны эзлэх хувь хурдацтай өсч байгааг үндэслэн, дэлхий дахинаа ахимаг насны хүмүүсийн эрүүл мэндийн асуудлыг анхааран, шинэ чиг хадлага баримталж байна. ДЭМБ-ын ДБЭ-ийн бүсийн орнуудын эрүүл мэндийн шинэ төлөвийн 3-д заасан "Настны амьдралын чанарыг дээшлүүлэх 5 зорилтыг биелүүлэхэд НҮБ-аас 1999 оныг "Ахмадын жил" болгон зарласан нь ихээхэн ач холбогдолтой. 1997 оны жилийн эцсийн статистикийн тоо мэдээгээр Монгол улсын хүн амынн 6.8 хувийг 55 ба түүээс дээш насны эмэгтэйчүүд, 60 ба түүнээс дээш насны эрэгтэйчүүд эзэлж байгаа юм. Ахимаг насны хүмүүсийн "Амьдралын чанар" -ыг дээшлүүлэх зорилтыг биелүүлэхэд хоол тэжээлийн асуудал чухал бөгөөд тэдний хоол тэжээлийн байдалд хийсэн судалгааны дүн гол үзүүлэлт болж байна.
1992-1997 онуудад Хоол Судлалын Төв (ХСТ) - өөс явуулсан "Монгол хүний хоол тэжээлийн зөвлөмж хэмжээ тогтоох" судалгааны хүрээд хийгдсэн "Ахимаг насны хүмүүсийн хоол тэжээлийн зөвлөмж хэмжээ" ажлын үр дүн урьд хэлцэгдэж байсан тул энэ удаад ахимаг асны хүмүүсийн хоолны найрлага дахь өөх тосны агууламжыг тодотхойлов.
Ахимаг насны хүмүүсийн хоолны найрлага дахь өөх тосны хэмжээг хот хөдөэ улирал газар зүйн бүсчиллээр үзүүлбэл:

Дээрх хүснэгтээс харахад амьтны болон ургамлын гаралтай өөх тосны харьцаа хот, хөдөөд алинд ч алдагдсан байна. Гэвч хот хөдөөгийн хооронд магадтай ялгаа :=0.47/ харагдсангүй.
 
ХСТ-өөс 1997 онд гаргасан "Монгол хүний хоол тэжээлийн зөвлөмж хэмжээнд хоол -эжээлээр авах нийт илчлэгийн 15 хувийг уургийн , 25 хувийг өөх тосны , 60 хувийг -vypc усны илчлэгээр хангаж, нийт илчлэгийн 25 хувийг бүрдүүлэх өөх тосны 60 хувь 2-.'ътны гарэлтай, (ханасан тосны хүчил бүхий) 40 хувь нь ургамлын гаралтай хааагүй тосны хүчил бүхий) байвал тохиромжтой гэж тогтоогдсон.
Хүснзгт 2,3-аас харахад жилийн 4 улирлын алинд ч, газар зүйн онцлогтой бүс бүрт ахимаг настай хүмүүсийн хоол тэжээлийн найрлагын өөх тосны чанарын тохироо алдагджээ.
Ахимаг настны хоногийн хоолны өөх тосны хзмжээ физиологийн хзвийн хэжээнд (69 гр) хүрэхгүй байхад өөх тосоор авах илчлэгийн ихэнх хэсгийг амьтны гаралтай өөх тосоос авч байгаа нь харагдлаа.
Амьтны гаралтай өөх тосны хэмжээ хоол тэжээлийн зонхилох хзсгийг эзлэх нь судасны хана хатуурах, цусы даралт ихдэх , цөсний ялгаралт удаашрах ззрэг эрхтэн тогтолцооны эмгэг үүсэхэд гол хүчин зүйл болдог. Нэгэнт бидний судалгаагаар ахимаг насны хүмүүсийн хоолонд амьтны гаралтай өех тосны эзлэх хуЕЬ зохих хэмжззнээсээ их байгаа тул тэдний дунд амьтны гаралтай өөх тос их хзрэглзснээс үүсэх өбчин ямар байгааг, (энэ нь амыны гаралтай өөх тос их байгаатай холбоотой эсзхийг) судлах шаардлагатай байгааг харууллаа. Хоол тэжээлийн найрлага дахь тосны хүчлүүдийн нийлбзр хзмжээ төдийгүй, хүчил тус бүрийн хэмжээг тодорхойлох нь ахимаг настны бие махбодид явагдах өөх тосны төдийгүй бодисын солилцоог бүхэлд нь үнэлж дүгнэхэд ач холбогдолтой.
Дүгнэлт *
1.Ахимаг настай хүмүүсийн хоол тэжээлийн найрлага дахь амыуы гаралтай өөх тосны эзлэх хувь байвал зохих хэмжээнээсээ их байна.
2.Амьтны ба ургамлын гаралтай өех тосны харьцаа алдагджээ.
3.Ахимаг асты дунд амыны гаралтай өөх тос их хэрэглэхээс үүсэх өвчлөлийн байдлыг судлах шаардлагатай юм.
Summary
The aspects of fat consuumption of elderly Trere is tend to increase number of elderly in the world. In Mongolia 6.8% of the population are elderly people. The dietary survey in elderly was carried out from 1992 to 1996.
The resuls of the survery shows that a proportion of fat for animal and vegetable origin was 79:21.
Animal fat is a contributor for non essential fatty acids. There fore essental fatty acids rich in vegetavle fat is Important for elderly.

 

 


Нийтлэлийн нээгдсэн тоо: 501
Судлаачдын бусад өгүүлэл
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага, ©  2012.
Вебийг бүтээсэн Слайд ХХК