Монголын Анагаахын Сэтгүүлүүдийн Холбоо (МАСХ)
Онош, 2000, (006) 2000.No2(006)
УУРАГ-ИЛЧЛЭГИЙН ДУТАГДАЛТАЙ ХҮҮХДҮҮДИЙН ШАЛТГААНЫГ СУДАЛСАН БАЙДАЛ
( Судалгааны өгүүлэл )

Б.НЯМГЭРЭЛ

 
Абстракт
Хүүхэд тодорхой шалтгааны улмаас турах нь биеийн эсэргүүцлийг доройтуулж өвчинд өртөмтгий болгодог.
ЗОРИЛГО;Ямар шалтгаанаас болж уураг-илчлэгийн дутагдалд орж байгааг судалгааны аргаар тогтоож харьцуулах зорилго тавьсан.
СУДАЛГААНЫ АРГА:Тус өрхийн 0-5 насны уураг-илчлэгийн дутагдалтай 24 хүүхдийг судалгаанд хамруулсан.ДЭМБ-аас мөрдлөг болгож байгаа аргачлалын дагуу 2 үндсэн үзүүлэлтээр гаргалаа.
 

Судалгааны үр дүн.

Тураалын гол шалтгаан нь өлсгөлөн бөгөөд хоол хүнсний хомсдолоос болж турах нь ихсэх хандлагатай байна.Тураалын шалтгааныг тодруулахад:
1.Хоолны найрлагад байгаа уураг,нүүрс,ус,тослог зэрэг шимт бодисуудын аль нэг аминдэм,бичил язгуур махбод дутагдсанаас - 45%,
2.Нэмэлт хоолонд оройтож оруулсан - 17%
3.Хүүхдийн өсөлт хөгжилтөнд байнгын хяналт тавьж эмчийн зөвлөгөө хэрэгжүүлэхгүй байх -17%,
4.Суулгал"п өвчин.амьсгалын цочмог халдварын үед хүүхдийг сайн хооллохгүй байх - 13%,
б.Хүүхдийг буруу хооллох /чихэрлэг.амтлаг зүйл их хэрэглэх/ - 8%.
Эдгээр 24 хүүхдийн 10-т нь өрхийн бодит хсюллолтонд тооцооны аргаар судалж үзэхэд өдөр тутмын хоол тэжээлд өөх тос.нүүрс ус-илчлэгийн харьцаа алдагдсан байна.Хэрэглэж байгаа хоолыг авч үзвэл: 1 .Мах,махан бүтээгдэхүүн 85-88%
2.Гурил,гурилан бүтээгдэхүүн 98.2-100% байна.
Ургамлын тос.хүнсний ногоодөмсийг дөнгөж 12-15%,
Сүү.сүүн бүтээгдэхүүн.жимсийг 20-25 % нь олдсон тохиолдолд хэрэглэж байна.
Илчлэгийн хангалтын үзүүлэлтээр авч үзвэл:
ДҮГНЭЛТ.
1.Хүүхэд ихэвчлэн нэмэгдэл хоолонд орсон үедээ уураг-илчлэгийн дутагдалд орж байгаа нь хоол судлалын төвөөс гаргасан улсын дунджаас илүү байгаа нь харагдаж байна.
2.ДЭМБ-аас гаргасан хоногийн хоолны илчлэгээр үнэлгээ өгөх үзүүлэлтээр физиологийн нормоос ихээхэн доогуур байна.
3.Хоногт хэрэглэж байгаа хүнсний бүтээгдхүүний нэр төрөл цөөн.хоногийн илчлэгийн хэмжээг хангахгүй байна.
4.0рон нутгийн удирдлагатай хамтран ажиллаж хүнсний ногоог тарьж ургуулах.зөв хадгалах хэрэглэхэд зөвлөгөө өгөхөд туслах.
б.Хүүхдийг нэмэгдэл хоолонд зөв оруулахдусад нь хооллох.бусад өвчний үед хүүхдийн хоолыг сойлгүй эмчлэх аргад сургах.сургалтын чанарь' сайжруулах нь ач холбогдолтой болно.
 
 


Нийтлэлийн нээгдсэн тоо: 414
Судлаачдын бусад өгүүлэл
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага, ©  2012.
Вебийг бүтээсэн Слайд ХХК