Монголын Анагаахын Сэтгүүлүүдийн Холбоо (МАСХ)
Монголын анагаах ухаан, 1973, 2(14)
Гэдэсний өвчнөөр хүндэрсэн тэжээлийн доройтолтой хүүхдийн хоолны шингэцийн асуудалд
( Судалгааны өгүүлэл )

АУ Дэд эрдэмтэн Н. Цэдэнжав

Анагаах ухааны хүрээлэн

 
Абстракт

Была изучена усвояемость пищевых белков и жиров детей—гипотрофиков в возрасте от 0 до 12 месяцев жизни, находящихся на стационарном лечении в ки шечном отделении Детской клинической больницы г. Улан-Батора.

Большинство детей находились на искуественнохм, а только 2 на грудном, 7 на смешанном вскармливании. Обследованные дети по состоянию трофики рас- пределялись следующим образом: дети с гипотрофией 1 степени—6, с гипотрофией 2 степени—14, с гипотрофией III степени—14.

Результаты анализа полученных данных показывают, что при гипотрофии I степени процент усвояемости белков пищи соответственно периодам болезни (в начальном, в периоде улучшения и выздоровления кишечных заболеваний) был 79,8 + 2,9; 71,3 + 1,6 и 84,2+3,8; жиров 76,8+4,4; 91,4 + 3,6 и 93,2 + 2,6.

При гипотрофии II степени процент усвояемости белков составлял соответс венно 75,43+2,0; 87,38 + 1,4 и 80,7 + 2,2, жиров 71,84 + 2,72; 90,2 + 1,2; 91,7+2,4, а у детей, страдающих гипотрофией III степени, был выявлен сравнительно низкий процент усвояемости белков, а именно 62,6 + 2; 55,9+0,8 и 64,6 + 2,7 и усвоения пищевых жиров—68,8+2,3; 74,1+2,3 и 71,4 + 1,5.

По мере улучшения состояния больных с острыми расстройствами пищеварения, возникшими на фоне гипотрофии, отмечалась незначительная тенденция увеличения процента усвояемости указанных ингредиентов принятой пищи во время стационарного лечения больных.

Бага насны хүүхдэд тэжээл хямрал (дистрофи) үүсгэх урьдчил-сан хүчин зүйлсийн зонхилох хэсэг нь хоол тэжээл болоод халдвар харшлын нөлөө юм. Тэжээл хямралын үед уураг, тослогийн хэвийн солилцоонд гүнзгий өөрчлөлт гарч бие махбодын иммунореактив ча-нарыг эрс бууруулдаг болохыг эрдэмтэд (Ю. М. Гефтер, 1944; А. С. Розенталь 1948, В. С Гостев, 1950, П. Ф. Здродовский, 1950 В. Ф. Ведрашко, 1952; Н. Е. Озерцовская, 1953; Е. М. Фатеева, Н. А. Троицкая, 1963;   Т. Н. Хаустова, 1963 г.м)   судалсаар    ирлээ.

1964 онд Е. М. Фатеева тэжээл хямралтай нярай хүүхдийн 86,0%-д, нэг хүртэлх насны хүүхдийн 49,3%-д уг эмгэг нь хоол тэ-жээлээс шалтгаалж байгааг тогтоосон байна.

Хоол тэжээл нь хэмжээ, чанарын хувьд хүүхдийн хэрэгцээг бү-рэн хангаж чадаагүйгээс цус багадах, тэжээл доройтох (гипотрофи), сульдаа тусах зэрэг эмгэг үүсэхэд бага насны хүүхдийн фагоцито-зын үзүүлэлт нь эрс буурдаг болохыг И. Л. Гусарская, А. Д. Ко-сицкая (1966) нар баталсан байдаг. Өнгөрсөн жилүүдэд хийсэн бид-ний судалгаагаар, хөхүүл хүүхдийн 40,9—49,7%, холимог хоолтой хүүхдийн 44,0—64,3%, тэжээвэр хүүхдийн 54,1—84,3%-ийг тэжээл хям-ралтай хүүхэд эзэлж байна.

Хүүхдийн клиникийн нэгдсэн төв эмнэлгийн сүүлийн 9 жилийн материалаас үзэхэд гэдэсний өвчнөөр нас барагчдын 10,0—24,9% нь холимог хоолтой, 14,4—46,9% нь тэжээвэр хүүхэд байв.

Г. Данзангийн (1971) судалгаанаас үзэхэд хоол тэжээлийн га-ралтай хорт биж өвчин гэдэсний бусад өвчний дотор 25,6%-ийг эзэлж байна. Иймээс гэдэсний цочмог хямралын үе дэх хооллолт, түүний шингэцийг судлан тогтоох нь онол практикийн ач холбогдол бүхий зүйл юм.

Бодисын солилцооны, тухайлбал уураг, тослогийн солилцооны өөрчлөлт ямар нөхцөл байдалд хэдий хирийн хугацаанд хэвийн хэмжээнд эргэн ордог талаар явуулсан судалгааны материал ховор байна. Бага насны хүүхдийн тэжээл доройтлын хувийн жинг багасгах арга хэмжээг боловсруулахаас гадна тэдгээрт тохирох, хялбархан шингэх чанарлаг хоолыг олж тогтоох нь чухал байгаа юм.

.

.Бид Хүүхдийн Клиникийн төв эмнэлэгт эмчлэгдсэн гэдэсний өвчтэй 34 хүүхдийн бодит хоолны (В-рис, тараг, дан сүү ээдэм)  уураг тослогийн шингэцийг судалсан зарим дүнг танилцуулж байна. 1-р хүснэгт                                                                            

                                     Өвчтөнийг оношийн байдлаар ялгасан нь

 

Үндсэн өвчнүүд

 

Өвчтөний тоо

Цочмог улаан суулга

3

Колиэнтерит

8

Энтероколит

15

Хавсарсан биж

5

Пневмони

 

3

Дээрх өвчтөний 6 нь тэжээл доройтлын 1-р зэрэгтэй, 28 нь II—III зэрэгт хүрсэн байв. Өвчтөн тус бүрийн хоол, хоёр хоногийн фекаль дахь азотыг Кьелдалыи аргаар, тослогийг Сокслетын аппаратад нэрж тодорхойлов.                                                                 

Бид өвчний хордлогын үед 6—12—13 цагийн турш хоол сойж тэр хугацаанд 5%-ийн глюкоз, ренгерийн уусмалыг өгч байлаа. Хоол сойлтын хугацаа дуусмагц В-рис ба В-таргаар хэмжээт хоолыг 2—2,5 цаг тутам өгч нэг удаа идэх хоолыг өдөр тутам 5—10 мл-ээр нэмэгдүүлж байв. Гэдэсний өвчиөөр хүндэрсэн тэжээл доройтолтой хүүхдийн хоолны шингэцийг гэдэсний цочмог хямралын эхний үед судалсан байдлыг 2-р хүснэгтэнд үзүүлэв.

2-р хүснэгтээс үзэхэд тэжээлийн доройтлын аль ч зэрэгт уураг тослогийн шингэц их буурч байна. Энэ нь эрүүл тэжээвэр хүүхдэд хийсэн Д. Дамбын судалгааны урьдчилсдн дүнтэй харьцуулан үзэхэд их доогуур байна.

 Үүнд: тэжээл доройтлын 1 зэрэгт уургийн шингэц 10,7%, тослог Л5,2%-иар, II зэрэгт уураг 14,6%, тослог 20,2%-иар тус тус буурч байхад III зэрэгт дээрх үзүүлэлт тохирох байдлаар 24,4%, 23,2% байна.

Ийм учраас гэдэсний өвчнөөр хүндэрсэн тэжээл доройтол бүхий хүүхдэд өгөх хэмжээт хоолны уураг, тослогийг нэмэхэд гол зорилго орших бус харин уураг, тослогийн толерант чанарыг харгалзах нь зүйтэй юм. Бид өвчтөний бие засарч хордлого багасах үеэс эхлэн клиник эдгэрлийн үе хүртэл хугацаанд тэжээл доройтлын 1,2 зэрэгт байгаа хүүхдийн 1 кг жин тутамд 3,0—4,5 г тослог буюу өө- рөөр хэлбэл тосдогийн хоногийн хэрэгцээг 1/2 хүртэл бууруулж хооллоход түүний шингэц нь тэжээл доройтлын 1 зэрэгт байгаа гэдэсний өвчтөний хордлого багасах үед 91,5+3,6%, эдгэрэх үед 93,2+ +2,6%, харин II зэрэгт байгаа өвчтөнд дурдсан үзүүлэлт тохирох байдлаар 90,2+1,2, эдгэрэх үед 91,7+2,4% болон нэмэгдэж байлаа. Энэ нь гэдэсний өвчтэй, эцэнхий туранхай хүүхдийн хоолон дахь тослогийн хоногийн хэрэгцээний хэмжээг хагас хувь хүртэл бууруулж аажим ихэсгэн өгөх нь илүү тохиромжтой болохыг гэрчилж өглөө.

Д. Дамбын судалгаагаар, тэжээвэр эрүүл хүүхдэд эхний 3 сард азотын ретенци 41,0+1,49%, мөн насны эрүүл хөхүүл хүүхдэд 56,7± 4г,2 % байхад гэдэсний өвчнөөр хүндэрсэн тэжээл доройтолттой хүүхдийн азотын ретенци нийтдээ их гарч байна.Үүнд: тэжээл доройтлын гуравдугаар зэрэгт азотын ретенци өвчний эхний үед бага зэрэг буурч эдгэрэх үедээ 71,7—74,3% хүртэл ихсэж байхад тэжээл доройтлын 2 үе, гэдэсний өвчний аль ч үед бараг нэг хэвийн  түвшинд (тохирох байдлаар 46,3%,51,6%, 42,9%) байв.

 Тэжээл доройтолтын III зэрэгт азотын хуримтлал гэдэсний өвчний эхэн ба дунд үед бага зэрэг буурч (40,4%,39,2%) клиник эдгэрэлтийн үед 50,8% хүртэл нэмэгдэж байгаагаас үзэхэд уургийн дутагдлыг нөхөх бие махбодын компенсаци үйл ажиллагаатай холбоотой байж болох юм. Гэвч бидний судалгаа эхлэлт төдий байгааг дурдах нь зүйтэй.

Гэдэсний цочмог хордлогыг эмчилж байгаа хугацаанд тэжээл доройтолтой өвчтөний нийт уургийн динамик өөрчлөлтийг 3-р   хүснэгтэнд үзүүлэв.

3-р хүснэгт 

Цусан дахь нийт уургийн өөрчлөлт/г%/

 

Гэдэсний өвчний явц

Тэжээл доройтол

1 зэрэг

2 зэрэг

3 зэрэг

Эхний үе

6.15+0.53

0.37+0.81

7.25+0.71

Засрах үе

7.2+0.41

7.26+0.50

8.07+00.65

Эдгэрэх үе

7.1+0.63

7.14+0.75

7.48+0.81


 

   

 

 

 

           

 

 
 
 

 

3-р хүснэгтээс үзэхэд цусан дахь нийт уургийн хэмжээ гэдэсний цочмог хордлогын эхний үед тэжээл доройтлын 1,2 зэрэгт буурч аажимдаа хэвийн түвшинд шилжиж байхад тэжээл доройтолтын III зэрэгт гэдэсний цочмог өвчний аль ч үед хэвийн дундаж хэмжээний дээд түвшинд байгаа нь өвчтөний цусан дахь био орчинд ихээхэн өөрчлөлт бий болдогтой холбоотой байж болох юм. Г. Данзангийн (1971) материалаар, гэдэсний өвчний хордлогын I зэрэгт нийт уураг 7,21+0,09 г%, II зэрэгт 7.17+0.14 г% болж харин хордлогын III зэрэг 5,61+0,23 г% хүртэл буурах хандлагатай болохыг тогтоосон байна. Гэдэсний хордлогын 1,2 зэрэгт цусан дахь нийт уургийн хэмжээ их байгааг судлаач цусны өтгөрөлттэй холбоотой гэж үзсэн байна. Бид ч ийм дүгнэлтэнд хүрч байгаа юм.ДҮГНЭЛТ 1. Гэдэсний өвчнөөр хүндэрсэн тэжээл доройтолтын 1,2 зэрэгт байгаа өвчтөний уураг тослогийн шингэц нь хордлогын эхний үед буурч (уургийн шингэц тохирох байдлаар 79,3%,75,4%,тослог 76,8%, 71,8%) цаашдаа сайжрах хандлагатай байна (уураг 84,2% ба 80,7%, тослог 93,2% ба 91,7%), Харин тэжээл доройтлын III зэрэгт уураг, тослогийн шингэц өвчний эхний үед эрүүл тэжээвэр хүүхдийн хэвийн дунджаас даруй 24,4%, 23,2%-иар тус тус доогуур байна. 2. Клиник эдгэрлийн үед тэжээл доройтолтын I, II зэрэгт байгаа өвчтөнд өгөх хоолны тослогийг, хоногийн хэвийн хэрэгцээнээс хагас хувиар бууруулж шингэц нь даруй эрүүл хүүхдийн дундаж хэмжээнд (93,2+2,6% ба 91,7+2,4%) хүрч байгааг анхаарч өвчтөний хоолон дахь тослогийн хэмжээг аажуу нэмэгдүүлэх шаардлагатай.  Азотын ретенци тэжээл доройтолтын 1 зэрэгт гэдэсний хорд- логын эхний үед бага зэрэг (50,8%) буурч, засрах, эдгэрэх үедээ

3.Азотын ретенци тэжээл доройтлийн 1-р зэрэгт гэдэсний хордлогын эхний үед бага зэрэг /50.8%/ буурч засрах,эдгэрэх үедээ 71,7%, 74,3% хүртэл ихсэж байхад тэжээл доройтлын II зэрэгт байгаа хүүхдийн гэдэсний өвчний аль ч үед бараг нэг түвшинд байна (46,3%, 51,6%, 42,9%). Харин тэжээл доройтолтын III зэрэгт байгаа гэдэсний хордлоготой өвчтөний азотын хуримтлал хордлогын эхэн ба дунд үед бага зэрэг буурч (40,4% ба 39,2%) хордлогоос ангижрах үед 50,8% хүртэл нэмэгдэж байна.

Ном зүй

Гусарская И. Л., Косицкая А. Д. К вопросу о неспецифической реактивности детей, больных дизентерией. Вопр. охр. мат. 1966, № 9, стр. 22—26. Фатеева Е. М., Троицкая Н. А. Содержание аминокислот в сыворотке крови и моче нри гипотрофии. Педиатрия, 195\'3, № 11, стр. 24—29. Гефтер Ю. М. Учен. записки 1-го Ленинградского мед. института, 1944, стр. 7. В кн.: Успехи биологической химии, М., 1950, т. 1, стр. 242. Озерцовская Н. Е. О нарушениях процессов азотного обмена в растущем организме при белковой недостаточности. Дисс. докт. М., 1953.
 
Танилцаж нийтлэх санал өгсөн : захирал акад Т. Шагдарсүрэн


Зохиогчийн оруулсан түлхүүр үгс


Нийтлэлийн нээгдсэн тоо: 465
Судлаачдын бусад өгүүлэл
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага, ©  2012.
Вебийг бүтээсэн Слайд ХХК